En myte at du ikke kan produsere på iPad

Posted on 9. juni 2011

4Mange har tatt til orde for at det er veldig høy terskel for å produsere på nettbrett. Det er en myte som trenger kraftig revurdering. Tekst, bildebehandling, tegning, musikk, film og digital historiefortelling er hva som produseres nå, i dag, på iPad, bl.a dokumentert i denne posten. All tekst og bildebehandling her er produsert med iPad. Fremdeles vanskelig å gripe?

Vi mener at 80-90% av digital produksjon på en skole kan løses med iPad. Med mindre vi snakker om media og kommunikasjon eller en linje med spesielle behov. Vi har en sterk fornemmelse om at nettbrettene kommer stort i årene foran. Standard pc og laptop blir ikke borte, men de vil bli langt færre i antall. Nettbrettene vil trolig ta over mye av det grunnleggende arbeidet. Begrunnelsen får du hvis du leser videre. Vi står foran et paradigmeskifte. Skiftet heter nettbrett med berøringsteknologi. Akkurat nå er Apple i tet. De har noen års forsprang ettersom IOS har vært på markedet i 3 år gjennom iPhone før lansering av iPad. 4 år med et fungerende økosystem og millioner av brukere gir resultater.

Skriving og tekstproduksjon har vi dokumentert her. Bildebehandling har vi dokumentert her, avansert nok for grunnskoler. Avansert nok for generelt prosjektarbeid og rik tekstproduksjon på videregående skoler.

Bevege deg mellom programmer? Bruk 4 eller 5 fingre på skjermen og dra høyre/venstre. Da bytter du direkte mellom programmene som er åpne.

iPad som lesebrett og kunnskapsproduksjon gjennom PLN, Personal Learning Environment, har vi nevnt litt om her. Mulighetene som ligger i å bruke iPad som lesebrett er store. Fra høsten kommer eBøker som pdf i første omgang, ref artikkelen fra møte med forlagene i Sandefjord. I neste uke kommer lansering av en ny norsk APP til formålet. I kombinasjon med f.eks Goodreader vil elever og lærere gjøre notater, understrekninger og frisøk i digitale lærebøker. For mange studenter og lærere vil denne måten å lære på gi solid bidrag i kunnskapsproduksjonen. Legg til Instapaper eller den nye Read Later funksjonen i IOS 5 så blir bildet enda mer komplett. Tankekart hører også innunder denne biten. Se video om iThoughts her.

Tegning og maling dokumenteres grundig på siden ipadcreative.com (Jeg vil gjerne komme i kontakt med norske Kunst & håndverkslærere som ønsker bistand til å prøve ut iPad). Vi listet opp mye god programvare i artikkelen Kreativ med nettbrett 1 – Bilde.

Vi har et samarbeid med Eiksmarka skole i Bærum om et musikkprosjekt. Herfra vil vi rapportere etterhvert som prosjektet begynner å produsere. Mange musikklærere er veldig spent på å teste de taktile mulighetene som iPad med god programvare gir. Her er bortimot et samlet fagmiljø forventningsfulle.

Film og podcast har vi dokumentert her. Digital historiefortelling har vi vært innom spesifikt her. Her en smakebit fra vårt besøk på Odda barneskole nylig. Den siste lenken anbefales!!

Med ovenstående som bakteppe..
Er det da slik at det ikke går å produsere på en iPad?

(Dersom du liker denne bloggposten setter jeg veldig pris på om du deler den med noen via mail-, twitter-, eller facebook knapp nedenfor).