Leseøvelser med «Den lille lesehesten»

Posted on 24. august 2011

6Aschehoug er ute med lese app for barn «Den lille lesehesten». (Oppdatering – nå er også «Den store lesehesten» ute). Det mest spennende er interaktiviteten med tekstene, spesielt at barnet kan lese selv og høre sin egen dramatisering av teksten. Små lydeffekter kan avspilles på hver side, noe som øker opplevelsen for barna. Illustrasjonene er flotte, og med en miniquiz på siste side i hver bok, synes jeg og Sebastian at dette er et godt bidrag til de norske ebøkene. Ascehoug lykkes med nytenking, kreativitet og finfin estetikk. Min 10-åring finner froskeboka engasjerende når han kan spille inn det han leser. Det er ikke vanskeligere enn at han får til innspilling og avspilling selv. Bøkene har fargerike illustrasjoner og enkle historier fortalt med korte setninger. Appen er gratis mens hver bok koster 49,- inkl MVA. To bøker er sluppet foreløpig.

Line Baugstøs fortellinger om Kaja og Stine, er illustrert av Flu Hartberg  og Karin Kinge Lindboes fortellinger om Sam, er illustrert av Elisabeth Moseng.

Vi trengte 5 min for å skjønne konseptet for innspilling fullt ut. Innspillingen må nemlig først lagres, og så må man trykke «avslutt», før det er mulig å spille av opptaket. Vi skjønte ikke hvorfor innspilt lyd uteble. – Å trykke «avslutt» etter å ha trykket lagre var løsningen. Når denne «dobbeltrutinen» er på plass fungerer det helt strålende. Innspilt lyd legger seg helt korrekt på aktuell side uten at brukeren trenger tenke på det.

Det at man må velge hvilken stemme man vil lytte til var lett å håndtere for oss. Det er å avslutte opptaksmodus som er terskelen. Det tok oss 5 minutter uten noe veiledning. Når du leser om det her slipper du å bale med dette.

Har du egne erfaringer er det flott om du kommentarer nedenfor. Tipser deg også om et par andre artikler. Her kan du lese litt om status hos norske innholdsleverandører og her kan du lese om ebøker i norske skoler høsten 2011.

(De av leserne som jobber i forlag må gjerne tipse meg om nylanseringer, evnt testing av prototyper.
Jeg er skrivelysten… Send til jangam@mac.com)

Reklamer