iPad øker i skole – press på læremiddelindustrien

Posted on 5. september 2011

0USA er foregangslandet foreløpig. Selv om land som Korea har vedtatt at de skal kjøre digital undervisning på nettbrett til alle i løpet av 2015. Selv om skolen til Frasier Speirs i Skottland har kjørt iPad 1:1 i et år. Her kommer en sniktitt på hva som skjer langs skolefronten i USA midt mellom oppdateringer fra våre hjemlige prosjekter. Apple talsmenn kjenner til hele 600 skoledistrikter som nå drar i gang 1:1 prosjekter med iPad. Det nye er at svært mange ungdomsskoler hiver seg på, tidligere har det vært mest College og Universiteter. Mye av motivasjonen bak endringen er økonomi- og plassbesparelser for både papir og tradisjonelle lærebøker. Ønske om oppdatert lærestoff nevnes også. Dette legger et sterkt press på forlagene og hele læremiddel-industrien.

Huffington Post har bla snakket med Burlington High i forstaden Boston. Rektor Patrick Larkin kaller $ 500 iPads en bedre langsiktig investering enn tradisjonelle lærebøker, selv om han erkjenner at skolen vil fortsatt bruke tradisjonelle bøker i noen kurs der digitale læremidler ikke er tilgjengelig ennå.

«Jeg ønsker ikke å generalisere fordi jeg ikke ønsker å fornærme folk som jobber hardt for å lage disse ressursene,» sier Larkin om lærebøker, «men de er ganske utdatert i det øyeblikk de er trykt og ved tiden de er levert. Poenget er at iPads vil gi våre barn en sjanse til å bruke mye mer relevant materiale. »

Brookfield High i Connecticut anslår at de bruker minst omtrent like mye penger årlig på hver elevs lærebøker, ikke inkludert grafiske kalkulatorer, ordbøker og annet tilbehør de får på kjøpet med iPads.

iPad er spesielt populært i spesialundervisning, tjenester for barn med autisme og lærevansker, og for de som lærer best når noe er forklart med bilder, ikke bare gjennom å snakke. Noen talsmenn hevder også at den interaktive måten læring forekommer på en iPad, er naturlig for mange av dagens studenter som har vokst opp med elektroniske enheter som del av hverdagen.

Boston baserte Houghton Mifflin Harcourt har laget et komplett opplegg for Algebra fra ungdomsskole og oppover. De er blant utgiverne som har vært tidlig ute. Et par konkurrerende rammeverk for ebøker har også kommet ut av tåkehavet. Kno er det ene og Inkling er det andre. Her om dagen kom nyheten om at Kno har fått med populære Khan academy på laget. Jeg kjenner ikke alliansene bak disse konkurrerende plattformene. Det jeg vil si er at jeg er imponert over hvor stor digital katalog begge disse har fått på beina. Tusenvis av titler er allerede klare og kan leses på nettbrett og på PCer. Det drives nå intens klargjøring av mere materiale for å holde på markedsandeler i denne milliardindustrien.

Her hjemme har Aschehoug nylig sluppet Den lille lesehesten, og alle forlagene med litt størrelse har prosjekter på gang. Ny kanal for ebøker er åpnet med «Brettboka«, et alternativ for de mindre forlagene?

For norske utrullinger kommer RIKT og iPad i skolen med jevnlige rapporter bl.a:

Norske skolen i Malaga
Gjennestad VGS
Svarholt skole i Lofoten
St Eystein skole i Bodø
Prosjekt ved 6 stk VGS skoler

Vi oppdaterer etterhvert som øvrige prosjekter kommer i gang, det er mange prosjekter som ikke er nevnt enda.

Reklamer
Posted in: iPad i skolen