Aschehoug prosjekt på 6 VGS skoler

Posted on 11. september 2011

2På torsdag kunne en lese avisartikkel fra Romsdals Budstikke om iPad prosjekt for 60 elever på Fræna VGS. Det som særlig fanger min interesse er at på iPad-en til venstre i bildet ses konturene av ca 20 ebøker fra Aschehoug. Elevene forteller allerede om høy merverdi med Aschehougs bøker på iPad. Å lese på nettbrett er noe helt annet enn å lese på PC-en sier rektor Arne Stavik i Fræna.

    «– Papirbøkene ligger allerede i skapet. Vi har nesten alt av bøker inne på iPad-en. Så det blir lette skolesekker, og det er veldig bra. Dessuten er det mye artigere å lære med iPad enn med vanlige bøker, mener 16-åringene Elina Rødal og Ingrid Aasen.

    – I naturfagboka er det lagt inn videosnutter og quizer, for eksempel. Det er gode animasjoner. Vi kan legge inn digitale notater i bøkene og vi kan gule ut viktig informasjon. Vi er ferske ennå, men det virker overraskende enkelt, sier de to, som håper det blir iPad permanent.

    – Det blir kjipt hvis vi må gå tilbake til vanlige bøker!

    Mye nytt. Lærer Ann Christin Hoel Lervik forklarer at det kun er naturfagboka som er interaktiv foreløpig. Den kommer som egen applikasjon. De andre bøkene er lagt inn som PDF-filer. Men stadig flere bøker kommer til å bli gitt ut som egen nettbrett-versjon.

    – Vi er ennå veldig tidlig i dette løpet. For oss lærere er det en utfordring å omstille oss til iPad. Vi må finne ut hvordan den best mulig kan utnyttes. For elevene kan det også bli fristende med Facebook og spill, som bare er et tastetrykk unna. Men jeg tror det skal gå veldig bra, understreker hun».

Øvrige skoler som er med i prosjektet er bl.a. Sunndal VGS, Gjennestad VGS, Elvebakken VGS og Vest-Telemark VGS. Flere av skolene blogger om sine erfaringer, både smått og stort. Jeg lager oppfølgingsartikkel etterhvert.

De som har lest om møtet ved Sandefjord VGS i mai husker at Aschehoug ikke var den mest framoverlente aktøren. Nå viser det seg at det er de som beveger seg raskest allikevel. Samlaget, og senere Gyldendal, har vist fram høye ambisjoner men leveransene lar vente på seg. Jeg synes derfor Aschehoug sitt bidrag er svært gledelig. Forhåpentlig medfører det at de øvrige setter fart i sin framdrift. Det er mye nytt farvann å bevege seg i for forlagene, noe som kom godt fram på møtet i mai. Jeg har forståelse for at forlagene har krevende dager for tiden.

Elevenes erfaringer ovenfor står i kontrast til rapporten fra forsker Henrik Valstad i fbm FramsIKT prosjektet i Sør-Trøndelag. Jeg spør hvorfor nedvurdere PDF? Valstad hevder at PDF ikke gir noen annen fordel enn høyere mobilitet i fht tradisjonelle bøker. Debatt foregår på FramsIKT sine hjemmesider.

Her er en artikkel for de som ønsker lese om ulike PDF verktøy.

Reklamer