Jobs – mannen som vokste gjennom motgang

Posted on 7. oktober 2011

0Det er på alles lepper og i våre tanker. Steve er død, han er ikke lenger blant oss. Vi kjenner hans bragder, men hvem var mennesket bak? Søkeren, estetikeren, perfeksjonisten, inspiratoren? Hvor hentet han styrke fra? Jeg forsøker begripe mennesket bak bragdene. For han var et menneske, prøvet i mye som oss andre. Og han insisterte på å gå i olabukse og joggesko, – være Steve.

«Tiden din er begrenset, ikke kast den bort og lev noen annens liv», sa Steve i den berømte Stanford talen fra 2005. Bare et år tidligere fikk han diagnosen kreft i bukspyttkjertelen. Foran Stanford studentene deler han åpenhjertig fra sitt liv, at han ble adoptert, og at det var en lykke at han hoppet av College. At han 10 år senere ble kastet ut av selskapet han hadde startet, noe som var fullstendig opprivende på det tidspunktet. Livsverket lå nesten i ruiner ved flere anledninger. Sånn kunne det føles. Da han ble kastet ut ante han ikke hva han skulle finne på i flere måneder, han var desillusjonert. Han fikk smake avvisning og motgang han ikke var forberedt på. Uten disse hendelsene ville han heller aldri skapt det som senere er blitt grunnstenene i hans livsverk.

Som fattig student levde Steve på slikk og ingenting, spiste suppe, og snudde på kronene. Den eneste gangen i uka han fikk et ordentlig måltid var søndag ettermiddag når han gikk litt over 10km hver vei til byens Hare Krishna senter. Østlig tankegods – disiplin og balanse, ble en viktig bit av Steves liv. Helt fra slutten av 70 tallet oppsøkte Steve Los Altos Zen senter og buddhisten Kobun Otagawa. Kobun viet Steve og Laurene Powell i 1991. Kobun var også NeXT’s offisielle åndelige veileder, firmaet han startet etter utkastelsen fra Apple. NeXT konsentrerte seg etterhvert om programvare. Den oppmerksomme kan speile Jobs idealer i denne kildekoden. Estetisk formspråk, musikalsk, og gjennomtrengende uimotståelig brukervennlig. Programmerere som sluttbrukere formelig «kjenner» hvor rent og logisk det er. I dag best kjent som OSX og iOS, programvaren Apple har bygget sin suksess på. Selv i iPod-en finner du tydelige spor etter NeXT’s programvare.

Laurene Powell er kvinnen Steve har delt livet sammen med. De fikk tre barn, en sønn og to døtre. Hun står som en bauta ved siden av ham, men vi vet lite om nærmeste familien. Steve skjermet denne delen så godt han kunne.

Steve hentet mye inspirasjon fra Buddhismen. Han var asketisk på mange områder, noe bildet øverst er et eksempel på. Måltidet eller tekoppen kunne like gjerne inntas på gulvet. Han hadde forbausende klare tanker om vanskelige, komplekse problemstillinger. Andre områder han hentet inspirasjon fra var musikk og design. Kalligrafikurset han fulgte etter å ha hoppet av college skulle komme til å bety mye for utformingen av datamaskinene senere (nevnt i Stanford talen). Kalligrafi betyr skjønnskrift.

Et eksempel på hva Steve ble inspirert av fra musikkens verden, er Beatles.

    They were four guys that kept each other’s negative tendencies in check; they balanced each other. And the total was greater than the sum of the parts. Great things in business are never done by one person, they are done by a team of people.

Musikk var såpass viktig for Jobs at han like gjerne fant opp et produkt som gjorde hverdagen hans mer musikalsk. En hel teknologiverden slet med å forstå hvorfor en datamaskin-produsent skulle lage musikkspillere. Det virket ikke logisk og det brøt med alle konvensjoner. Jobs følger imidlertid hjertet sitt der andre følger hodet. Logikken er klar: Først lager Apple produkter han og medarbeiderne elsker og bruker selv, deretter lanseres produktene til verden. Det er ikke så farlig om andre ikke forstår. iPod, iPhone og iPad ble dømt nord og ned av forståsegpåere. Dette kunne vel aldri lykkes..?

«Follow your heart» er et mantra Steve har fulgt både privat og i karrriere. Det er mye «programvare» bak hans valg. Verdier og idealer, du ser det i kildekoden. Du ser det i designet, fysisk som immaterielt. Det påvirket alt han gjorde. Følg hjertet ditt.

Som sin navnebror i Jobs bok, ble Steve testet. Og nå er han revet bort altfor tidlig. Kreftsykdommen ødela helsen hans til slutt. Men sporene fra mennesket Steve vil bli stående. Han sa stadig «Stay hungry, stay foolish». Det er noe jeg tar med meg. God reise, Steve. Det var greit du fikk slippe mer lidelse nå. Du har gjort ditt, og du fulgte hjertet ditt. Du levde ditt eget, og ikke en annens liv.

Kilder:

Det store bildet – Diana Walker
Wikipedia
CNN page 2
All about Steve Jobs

(Kobun Otagawa gikk bort i 2001)

Artikkelen er skrevet på iPad i skriveprogrammet Omm. Bilder er lastet opp med WordPress app. Finish er gjort med WordPress webkonsoll i nettleseren. For research har jeg brukt Instapaper og Evernote.

Reklamer
Posted in: iPad i skolen