Digital iscenesettelse med Puppet Pals

Posted on 5. november 2011

0Puppet Pals er digitalt teater på steroider. Strålende enkel å bruke, og den kan flettes inn i hvilket som helst undervisningstema. Elevene kan iscenesatte hva som helst. Historie, nyhetssaker, skolemiljø, eller rett og slett bare gjøre en engelsktime i 6. klasse som dokumentert av NRK beta. Puppet Pals er blant de mest anvendelige app-ene på kryss og tvers av alle fag. Den kan brukes over alt i skole og barnehage, ihvertfall opp til og med mellomtrinn.

Ta turen over til NRK beta, de har dokumentert bruk av Puppet Pals i engelsk, og hele prosessen dokumenteres på en lettforståelig og engasjerende måte. Takk Anders Hofseth for grundig arbeid!

Puppet Pals lar deg bruke opptil 5 ulike scener pr filmsnutt. Du kan bruke bilder som følger med eller du kan importere selv fra bildearkivet til iPad. Et bilde er et bilde – så du får i praksis mulighet til å bygge uendelig ulike scener. I kombinasjon med iMovie kan du sette sammen flere Puppet Pals sekvenser dersom du har behov for det (se mer om iMovie samspill nederst). I generelle innstillinger for iPad sett Puppet Pals til å eksportere høyt format. Da blir det bedre kvalitet på filmene.

Du kan bruke opptil 8 digitale skuespillere pr filmsnutt. Det baseres på bilder også her. Du kan dermed bygge «persongalleri» etter eget befinnende. Du kan fokusere på dyreliv, drive politikersatire, lage bankran eller leke med tall i matematikken. Det er bare fantasien som stopper deg.

Du kan droppe Directors Pass versjonen, det er det samme som «in app» kjøp i standardutgaven. Morsomst blir det uansett ved å la elevene bygge sine egne bakgrunner og sine egne persongallerier fra bildearkivet på iPad.

Puppet Pals bruker intern-mikrofonen til å ta opp lyd. I tillegg har operatørene full kontroll på bakgrunn og persongalleri. «Skuespillerne» flyttes og zoomes for å skape bevegelser og dynamikk i samspill med fortellerstemmer.

Du kan fint spille inn en filmsnutt på like kort tid som det tar å legge til bakgrunner, persongalleri, trykke record og improvisere igjennom. Å dramatisere et tema som er jobbet litt med er gjerne mer «juicy» i læringsøyemed. Men jeg synes det også er egenverdi med lek og improvisasjon i kombinasjon muntlig framføring. Kreativitet stimuleres ofte i dette skjæringspunktet. Våg å slippe elevene litt løs:) Men for all del.. Det er også nødvendig å la elevene jobbe med manus slik at de klarer å spille inn «live», noe som er ok å presentere senere.

Du kan jobbe videre i iMovie

Du kan legge til ytterligere lydeffekter og musikk i iMovie etter at filmen er eksportert. Filmene legger seg i iPad-ens generelle bildearkiv i et format iMovie forstår. Veien for videre bearbeiding er da kort. Likeså eksport fra iMovie videre til Youtube, hvis ønskelig. Mange vil også kutte vekk reklamen fra Puppet Pals på slutten. Det er lett å gjøre i iMovie; Du drar klippet omtrent der du vil klippe i fht spillelinja. Så drar du ovenfra og nedover – _klipp_, dobbeltrykk og slett. Borte!

Flere artikler:

En Episk utfordring – digital historiefortelling på iPad
Gøy å lage film med iPad 2

Reklamer