Begreper i musikkproduksjon

Posted on 15. november 2011

0Det kan være greit å etablere noen begreper i fht musikkproduksjon. Ordet digital er overflødig ettersom nesten all musikkproduksjon i vestlig verden gjøres digitalt. Det er regelen mer enn unntaket. Og ettersom det er en kompleks materie bidrar jeg gjerne med litt oversikt. Jeg hoppet rett inn i temaet uten noe særlig bakgrunnsinformasjon i min forrige artikkel. Nå gjør jeg opp for det, here we go.

Audio og MIDI

De to store emnene er audio og MIDI. Audio er et kjent begrep for de fleste. Audio innebærer en lydkilde som f.eks vokal, gitar, trommer, piano eller bass. – En analog (eller digital) lydkilde som kan tas opp «på teip». I dag er «teip» byttet ut med digitalt opptaksmiljø. iPad gir en svært mobil løsning.

MIDI er mer ukjent og jeg viser til Brynjulf Blix sin artikkel, «MIDI – Hva er det egentlig«.

    Det dreier seg om ”fjernstyring” av et instrument, hverken mer eller mindre. Ingen lydsignaler sendes mellom instrumentene, det er bare kontrollsignaler som går i MIDI-ledningen.

    I dag er ikke MIDI begrenset til musikkinstrumenter. I dag finner vi MIDI-plugger på lydmiksere, lysmiksere, effektmaskiner, kontrollbokser og ikke minst på tilleggskort og bokser til datamaskiner.

I dag kan MIDI signaler sendes over USB kabel og over Wifi. Det siste er relativt nytt og åpner for svært spennende bruk med iOS enheter.

For både audio og MIDI er det behov for fleksible innspillings- og redigeringsløsninger. «DAW» står for «Digital Audio Workstation» og rommer i mange tilfeller fleksible flersporsløsninger som tar høyde for både Audio og MIDI. Tradisjonelle DAW’s på desktop-en er Cubase, Logic, Protools og Ableton Live.

Sequenser løser innspilling og redigering av MIDI. En voksen sequenser app skal helst styre mange eksterne enheter og redigere komplekse musikalske strukturer på en enkel måte for brukeren. Man jobber gjerne etter «step»- eller tidslinje prinsippet. Sistnevnte gjerne i en «Piano roll» framtoning.

Loops

En loop er en repeterende seksjon av lydmateriale, et lite mønster som gjentas. Den kan skapes av mye forskjellig, slik som sampler, syntesizer, trommemaskin, osv.. Mye populærmusikk baseres på loop-materiale i ulike varianter og kombinasjoner. Å bygge opp et grunnkomp med loop-er gjør veien litt kortere. La meg føye til at de som lykkes godt med loop-basert musikk er gode på å legge inn akkurat såpasss med variasjoner at det ikke blir _altfor_ statisk.

Virtuelle instrumenter

Synthesizere prosesserer lyd i sanntid mens Sampling gjenskaper innspilt lyd, denne kan også manipuleres i sanntid. Brukerne trenger ikke forholde seg inngående til forskjellen mellom synth og sampling, det viktige for brukeren er at man har god tilgang til et stort og allsidig lydbibliotek.

iPad, iPhone og iPod touch er så godt instrument som noe annet, men de er elektroniske. Brynjulf Blix har nettopp skrevet noen artikler om hvordan bl.a. vesle iPhone nå gir konkurranse til større elektroniske instrumenter. Man kan ta med seg sin lille iOS dings og gå på spillejobb.

Gitarister og bassister har gjort dette en stund med løsningen iRig og Amplitube. De trenger ikke lenger bære rundt på store og tunge forsterkere. Virtuelle effekter og forsterkere fungerer på noenlunde samme vis som virtuelle instrumenter.

iOS som plattform

Som jeg presenterte kort og brutalt i forrige artikkel kan iOS levere komplett musikkproduksjon med alle komponentene nevnt her. Men det er kanskje litt dårlig gjort å legge inn Beatmaker 2 uten noen som helst tilleggsinformasjon. Det er den mest avanserte app-en og har ikke lav brukerterskel. Mens GarageBand og Studiotrack har enkle og gode grensesnitt, krever BeatMaker kjennskap til DAW fra før av. Dersom du ikke har det er terskelen høy. Dersom du har kjøpt eller vurderer å kjøpe den bør du snarest laste ned manualen. Sjekk også ut videotutorials.

Det finnes alternativer til Beatmaker 2. Jeg startet denne artikkelserien med færrest mulige begrensninger. Jeg vil presentere noen flere løsninger utover i føljetongen.

Andre artikler:

AudioCopy på iPad
Test av Fruity Loops mobile Sequenser
Musikkproduksjon på iPad – det rocker!
Kreativ med nettbrett 2 – Lyd
iPod touch som digitalt verktøy

Reklamer
Posted in: Kreativ med iPad