Ulike måter å bruke iPad i musikkfaget

Posted on 16. november 2011

6Det er flere måter å bruke iPad i musikk. Den lar seg fint kombinere med akustiske instrumenter både i samspill og som musikkstudio. Du kan bl.a bruke den for å eksperimentere med lyd, lage- eller redigere, spille eller spille inn. Du kan bruke den som musikalsk kladdebok, du kan bruke den til å øve hørelære og musikkteori, og du kan bruke den til å vise og bearbeide noter. Dette er noen av bruksområdene. Jeg utforsker litt forskjellig måter å anvende iPad i musikk i denne artikkelen. (Deler av dette gjelder også for iPhone og iPod touch). Nederst har jeg samlet flere artikler om musikk på iPad.

Musikalsk kladdebok

Svært mange app-er har innspilling- og audiocopy funksjon. Da er det enkelt å ta vare på ideer og gjenbruke videre. Noen eksempler er Morpwiz og ThumbJam som jeg har nevnt tidligere. Det å jobbe med innspilling i flersporsmiljø er svært nærliggende med verktøy som GarageBand eller Studiotrack. Her kan man samle ulike kilder til større helheter og det er kort vei til å eksperimentere videre. (Les gjerne artikkelen Begreper i musikkproduksjon dersom du synes det går fort her).

Om man velger å bruke akustiske instrumenter, virtuelle instrumenter eller en kombinasjon, – iPad er svært nyttig som musikalsk kladdebok. Vær obs på at et verktøy som Beatmaker 2 er en komplett DAW og har høy brukerterskel for de som ikke er kjent med DAW fra før. (Jeg omtaler Beatmaker i tidligere artikkel).

For mange musikklærere er det viktig å kunne jobbe med akustiske instrumenter og det kommer stadig fler tilkoblingsmuligheter, senest IO dock fra Alesis.

Fler og fler av de store programvareprodusentene slipper nå mobile versjoner av sine verktøy. Fruity Loops er blant de siste som har sluppet mobil versjon til iPad. Vi kan vente oss at flere vil henge på trenden da mobile enheter endrer måten musikere arbeider med musikk.

Lyrisk kladdebok og vokalverktøy

Flere arbeider med lyrikk og utvikling av vokaluttrykk med iPad. Dette er også flott å kombinere tverfaglig med språkfag. Synergiene er f.eks lett å få øye på når elevene lager musikalske baktepper til dikt. Eller når de selv lager musikalske dikt, hvor stemninger og «grunntone» har fokus mer enn antall ord. Med iPad får elevene et verktøy hvor det er trygt å eksperimentere, det finnes angreknapp, og elevene trenger ikke presentere før de er fornøyd med resultatet.

I utgangspunktet kan man jobbe med hvilke som helst skriveverktøy, f. eks Pages eller Pen and Paper, sistnevnte legger tilrette for håndskrift og objekthåndtering. Men det er også kommet et flott verktøy som heter Songwriter’s Pad. Her er det bygget inn rytme- og frasegenerator som fungerer rimelig bra på engelsk.

VocaLive er en app fra IK Multimedia som har et rikt effektarsenal for vokalister. iVoxel er en rimeligere variant fra Virsyn.

MIDI kontroller

iPad kan styre eksterne elektroniske instrumenter og har gode Sequenser løsninger i f. eks FL Studio mobile, Genome eller nevnte Beatmaker 2. MIDI fås nå over USB kabel eller over Wifi.

Det er ingen grunn til å ikke gjøre MIDI sesjoner og MIDI redigering på iPad. Husk bare at som MIDI kontroller er lykildene andre steder enn på iPad-en.

Hardware Synth

iPad er i seg selv en sampler og synthesizer. Brynjulf Blix har skrevet noen gode artikler om iOS som plattform for virtuelle instrumenter. Brukt på denne måten er iPad og iPod touch en avansert maskinvare synth. Den kan også brukes som virtuell forsterker og effektmaker. Dette begynner å bli svært utbredt. Man trenger ikke lenger kjøpe dyre, tunge instrumenter og forsterkere når man har iOS for hånden.

Live verktøy

Trenger du orden i notesamlingen din? Lei av ark som forsvinner eller manglende baklys på scena? iPad er blitt en populær noteframviser.

iPad passer fint inn i framføringer og konserter. Å arrangere småkonserter på skolen er svært miljøskapende. Det kan gjøres i kombinasjon med akustiske instrumenter, fleksibiliteten er stor.

DJ

Elever som ønsker være DJ har svært gode muligheter på iPad. Kongen av skoledans tilstelningene er gutta som scratcher og tweaker låttempo på iPad over høyttalerne. Djay er kostbar og svært funksjonsrik, mens Tap DJ fungerer overraskende bra til å være nesten gratis.

Podcast

iPad er et perfekt radio- eller filmstudio for tverfaglig elevproduksjon. iMovie forstår musikkformatet til en miks fra GarageBand. Det gjør at en kan lage lydspor og lydeffekter til radio- og film med disse to app-ene. Apple har vært rause og lagt ved et lydbibliotek som er et flott tilskudd i podcast produksjoner.

Lære musikkteori

Med en app som Karajan kan elevene trene avansert hørelære og musikkteori på egenhånd dersom noen trenger ekstra utfordringer. Denne delen er kanskje ikke aktuell for alle i grunnskolen, men det er verdt å nevne. Elever på musikklinje VGS har et flott tilskudd til sitt pensum.

Andre artikler:

Løsningen musikkfaget har ventet på
AudioCopy på iPad
Test av Fruity Loops mobile Sequenser
Begreper i musikkproduksjon
Musikkproduksjon på iPad – det rocker!
Kreativ med nettbrett 2 – Lyd
iPod touch som digitalt verktøy

Takk til touchproducer.com og Nick Platers. Han har bidratt betraktelig i fht overskriftene i denne artikkelen. Nick’s artikkel «It’s How You Use It» har fungert som en «mal» i oppsettet her. Jeg har valgt et litt annet innhold enn han, men han skal definitivt ha credit.

Reklamer
Posted in: Kreativ med iPad