iPad har løsning for dyslektikere

Posted on 29. november 2011

6Jeg har tidligere testet talesyntese og det fungerer overraskende godt. Da testet jeg VoiceOver, og den kan være litt overkill for dyslektikere. Den skravleglade kvinnestemmen trenger ikke prate hele tiden. Derfor har iPad også en funksjon for å lese opp merket tekst. Dette gir 100% fleksibilitet for denne gruppen. Brukerne kan til enhver tid velge taleopplesing. iPad har også suverene egenskaper i fht zoom. Jeg har testet.

Jeg skrur på funksjonen samme sted som «VoiceOver», under «Innstillinger», «Generelt» «Tilgjengelighet» og «Tale». «Les opp markering» må stå på. Jeg merker raskt at jeg setter hastigheten litt mot venstre. Det fungerer best for meg. (Illustrasjons bildet er noen år gammelt. I dag er det ikke nødvendig å avvike mye fra midten).

Jeg får en fantastisk fleksibilitet ettersom jeg kan merke tekst i svært mange applikasjoner og velge opplesing etter eget ønske. I en klasseromsituasjon bør nok brukere av denne funksjonen utstyres med headsett. (Det gjelder definitivt for VoiceOver også).

Apple har gjort API tilgjengelig for alle utviklere

Apple har gjort teknologien tilgjengelig og de oppfordrer alle utviklere å ta den i bruk. Jeg tar av meg hatten for jobben Apple har gjort med talesyntese. De har bygget et rammeverk som fungerer godt, nå må bare hele økosystemet ta det i bruk. For at det skal skje må antakelig brukerne på banen og etterspørre funksjonen.

En liten innvendig i all jubelen…
Det er ikke til å komme fra at norsk opplesing låter litt monotont. Det er betraktelig bedre enn for få år siden, men det er allikevel litt kjedelig å høre på. Det er ikke musisk opplesing og variabele tonehøyder å skryte av.. Jeg synes den engelske taleopplesingen fungerer bedre, og det er kanskje ikke så rart om Apple har lagt enda mer ressurser i den.

Men når alt kommer til alt skal jeg ikke klage altfor høyt.. Når en tenker på alternativene er dette tross alt en flott ressurs. Det følger med ut av boksen, uten ekstra kostnad.

Visning av tekst:

Apple har lagt også lagt inn forskjellige måter å vise tekst. Dette kommer på toppen av at det generelle UI gir veldig rask zoom med fingrene. En av de virkelige fordelene med berøringsteknologi er at zoom ligger naturlig i fingrene, og ytelsen på iPad er ekstremt god. Jeg zoom-er lynraskt ut og inn tekst uavhengig av spesialinnstillingene. Disse kommer på toppen.

Jeg tar gjerne imot kommentarer fra dyslektiske brukere på hvordan dette fungerer for deg. Jeg er ikke dyslektiker selv og må teste ut hvordan det fungerer med et handicap. Jeg har tatt av brillene for å se dårligere enn ellers:)

Andre artikler:

Talesyntese ut av boksen med iPad
iOS styrker spes ped og tilpasset opplæring
Siri revolusjonen
Siri portes til iPhone 4 og iPad 2
På talefot med talegjenkjenning?

Reklamer
Posted in: iPad i skolen