Apple speeder opp eBøker og eLæring

Posted on 20. januar 2012

20Det tok ikke lang tid fra Amazon tok seriøst ladegrep med sin Kindle Fire før Apple tramper på gasspedalen. Nå handler det om utdanningsinnhold, en gammel kampsak for Apple. Amazon er verdens største distributør av eBøker, og jeg ser ikke bort fra at de har vært en nyttig fødselshjelper for Apples hurtigtog. Produksjonsverktøy, distribusjonverktøy og konsumpsjonsverktøy er lansert av Apple, og de henger sammen i en gratis, logisk, og attraktiv eplehage.

Oppdatert (21. jan 2012):
Debatten omkring Apples eksklusivitet på kommersiell distribusjon av eBøker laget i iBooks Author raser. Jon Bing hevder på E24 at ordningen strider med norsk lov. Og jeg undrer om hele bildet er med i resonnementet til Bing. Øyvind Eide tipset meg om en lesverdig artikkel hos The Telegraph. Her sammenliknes avtalen overfor forlagene med ordningen 3. parts utviklere har med Apple. Svært mange utviklere som har suksess med sine apper på App store lager versjoner for Android. Eksempel: Angry Birds. Kravet fra Apple er at dette må gjøres med andre verktøy enn Apples Xcode. Xcode er gratis og har samme funksjon som iBooks Author. Selvsagt vil forlagene kunne gjøre på samme måte. Det er ikke slik at Apple tar eierskap på innhold. de har en distribusjonsavtale, ingenting annet.

Forlagene her i landet framstår fryktstyrt og handlingslammet sammenliknet med det gigantgrepet Apple gjør nå. I prinsippet har Apple gitt enhver person med utdanningstanker mulighet til å konkurrere med forlagene. Kommuner og fylkeskommuner med bare _litt_ samarbeidsevner kan gå sammen og produsere de flotteste eBøker for oppvoksende generasjoner, med relativt lite bruk av ressurser. NDLA er et godt eksempel på at det er fullt mulig å ta skjeen i egne hender. Jeg testet NDLA på iPad i høst og ble imponert over det jeg fant. Det var da, og nå har Apple delt ut gull gratis. Hva er ikke mulig nå?

Lærere på Gjennestad VGS er allerede igang med å lage eBøker i følge egne blogger. Gjennestad har fått føle på kroppen at norske forlag ikke har hatt mye å fare med i det nye e-Landskapet. Jeg får en sterk fornemmelse av at Apples grep endrer spillet. Makta over e-Innhold gis tilbake til folket. Enkeltindivider og skoleeiere med tankekraft får langt kortere vei til markedet. Eller kortere vei til egne brukere om du vil. iBooks 2 (ePub leser i særklasse), iBooks Author (eBoken’s GarageBand) og nye iTunes U (komplett distribusjon av eLæring). Alle tre er gratis! Telemark fylkeskommune er foreløpig blant de første norske miljøene under høyskolenivå som distribuerer i iTunes U. Det vil nok ikke ta lang tid før flere henger seg på.

Jeg har fulgt prosessen hos forlagene med interesse siden jeg deltok på Sandefjord VGS seminar i april i fjor. Samlaget har begynt å levere, de har en spennende testkatalog i App store. Gyldendal er snart klare med sitt SMART bok konsept. Aschehoug er hemmelig hemmelig, med noen PDF forsøk her og der. Bokskya har omsider klart å åpne for lesing i iBooks. Men ingen av disse har overbevist meg om at de sitter med initiativet som _skaper_ fremtid. Som setter standardene og som vil få stor oppslutning. Det er noe blodfattig og forsiktig over det. Etter det Apple har gjort nå vil jeg ønske lykke på ferden. De store forlagene i USA er foreløpig med Apple sin løsning. Vil det kunne skje her til lands?

Jeg oppfordrer lærere og skoleeiere til å ta initiativ. Lærerne på Gjennestad, Telemark fylkeskommune og NDLA viser vei. Mulighetene for å lage og distribuere eget innhold er nå blitt _svært_ tilgjengelig. iBooks 2 er klar på brukersiden for behagelig og produktiv lesing. Studieteknikk er bygget inn i ryggraden av verktøyene.

NDLA sitter på unik kompetanse innenfor det offentlige i fht større innholdsprosjekter. Telemark fylkeskommune på sin side har allerede gjort erfaringer på distribusjon gjennom iTunes U. Jeg tipper folkene hos NDLA og i Telemark fylkeskommune får et par telefoner i tiden framover.

Reklamer