Whitney Houston – popstjerne og menneske 1963-2012

Posted on 12. februar 2012

2Whitney Houston er død bare 48 år gammel. Yngstejenta fra et beskyttet baptist miljø valgte Bobby Brown som livspartner i 1992. Mange fikk assosiasjoner til «Skjønnheten og Udyret»; det luktet trøbbel. Veien fra bejublet primadonna til rock’n’roll samliv med Bobby Brown ble da også tøff. Hun fortsatte å gi ut plater og turnere, avbrutt av avrusningsklinikker og samlivsproblemer. En hel verden har fulgt med på rapporter om personlige problemer. Nå er det slutt, et strevsomt liv i rampelyset er over.

Whitney Houston, selve kronjuvelen til det konservative amerika på 80-tallet. Vakker og uskyldsren, med stemmeprakt ovenfra, – hun sang seg inn i millioner av menneskers hjerter. Populariteten økte raskt utover 80-tallet ettersom den ene hiten etter den andre ble radio- og landeplager. Lys og lett, rank og rett. Stort var derfor sjokket når hun i 1989 begynner å date Bobby Brown, en småkriminell artist med narkotika og vold på rullebladet. Whitney og Bobby gifter seg i 1992 og får ei jente året etter. Bobbys fjerde barn, Whitneys første og eneste.

På 90-tallet dukker Whitney opp i flere filmer. I hennes første film, «The Bodyguard» fra 1992, spiller hun en humørsyk stjerne som behøver livvakt, Kevin Kostner står for den livreddende innsatsen i filmen. Kritikkene var svært blandet og Whitney får plutselig møte ren slakt av egen innsats. Washington post sier i sin anmeldelse at «hun spiller bare seg selv», noe som umulig kan tolkes som et kompliment. Whitney var ikke lenger forskånet fra nådeløse kritikker. I senere intervjuer, bla.a. med Oprah i 2009, har Whitney oppgitt tidspunktet omkring denne filmen som et vendepunkt for henne. Personlige problemer og rusproblematikk førte til at det begynte å gå nedover. Narkotika ble en daggligdags affære.

Det jeg husker best fra Whitneys liv er hennes enestående evne til å «synge hjertet sitt ut». Hun kombinerte gospel og soul med popmusikk, på en måte få har gjort før henne. Hun krysset genre på hennes egen naturlige måte. Hun ble et forbilde for utallige dyktige kvinnelige artister som har kommet etter henne. Flere har uttrykt at Whitney er selve årsaken til at de selv ønsket bli artister. På Twitter er listen lang over kvinnelige artister som hilser med ærbødighet; Pink, Rihanna, Christina Aguilera og andre. Mariah Carey har flere ganger oppgitt Whitney som et forbilde.

Whitney Houston står som et ikon i pophistorien. Hennes liv ble dramatisk, og det er den vanskelige relasjonen til Bobby Brown som får prege mye av hennes historie de siste 20 årene. Hun framstår som selvstendig, men også som en svært sårbar kvinne. Hennes sårbarhet viser hennes menneskelighet i mine øyne. Jeg får gåsehud når hun gjør sin versjon av «I know him so well» sammen med sin mor, Cissy Houston. Her blottlegges relasjonen til Bobby i en svært personlig tolking av teksten:

Nå er det slutt, et strevsomt liv i rampelyset er over. Takk for det du ga Whitney, takk for at du holdt det gående til siste åndedrag.

Reklamer
Posted in: iPad i skolen