Flere godbiter for skolene med iOS 6

Posted on 17. juni 2012

1iOS 6 ble demonstrert og presentert i forrige uke av Apple. Jeg har tatt en kikk under panseret med skolebrillene på. Det er flere godsaker her enn hva som kom fram under presentasjonen. Apple løfter verdens beste mobile operativsystem enda noen flere hakk. Single app mode er blant de største godbitene, ettersom man løser problemene omkring avvikling av prøver og eksamen på iPad. Funksjonen er svært etterspurt fordi skolene bruker «gammeldagse» prøver uten bruk av eksterne hjelpemidler. Men det er mye mer på listen. Leser du videre kan du se hva som venter..

Single app mode er kanskje den ene funksjonen som vil bety aller mest for skolene. Det gjør at det blir enklere å gjennomføre prøver på iPad i stedet for på en vanlig datamaskin. Dette bør klinge godt i ørene på skoleiere nå som nettbrett blir offisielt godkjent som datamaskin for registrering av PC tetthet i grunnskolens informasjonssystem (GSI). Det er ingen grunn til å gå utenom et nettbrett lenger, det offisielle Norge går god for nettbrettene.

Innebygget ordbok nærmer seg med stormskritt og 3 nye store språk bygges inn, fransk, tysk og spansk. Dette har betydning i språkopplæring. Mens vi venter på klargjøring av norsk ordbok har Apple klargjort en personlig ordbok hver enkelt kan bygge opp gjennom iCloud. Bare denne enkle tilretteleggingen vil gjøre skriving enklere, og autokorrigering mindre plagsomt. Mange har valgt å slå av autokorreksjon, men dette bør definitivt revurderes med iOS 6.

iMessage oppgraderes kraftig og blir en gratis og smart informasjonskanal i skolehverdagen. iMessage løftes også på Mac og blir universal for iOS og OSX.


Safari får noen flere funksjoner som mange i skolen vil like. Bokmerking for leseliste med Offline mulighet kan langt på vei erstatte betalingstjenester som Instapaper. Jeg har skrevet varmt om Instapaper flere ganger på denne bloggen. Gratisalternativet fra Apple vil bli en god utfordrer dersom en holder tungen rett i munn og organiserer bokmerkene. Videre får Safari støtte for å laste opp bilder rett til websider. Dette vil hjelpe betraktelig for alle som blogger med iPad i skolen. Hva er en blogg uten bilder? Vi som har blogget en stund med iPad har brukt omveier, mens heretter blir dette enklere. Ellers blir det betraktelig bedre CSS støtte og flere andre forbedringer som totalt sett styrker Safari som ledende nettleser for mobile plattformer.

På musikkfronten er det et par store nyheter og dette gleder meg da jeg er musikklærer selv. iTunes Match vil nå streame direkte og ikke starte iTunes appen. iTunes Match er i skrivende stund lansert i ca 50 land, og Skandinavia ventes lansert rett over sommeren. iTunes Match vil gjøre det langt enklere for skoler å holde oversikt over sine musikkarkiv. Neste audiofunksjon som kommer er «inter app audio» støtte. Hva som vil ligge konkret i dette er ikke helt klart, men det ventes at Audio kan flyttes enklere mellom appene. Til nå har Audiocopy/Audiopaste og Background audio vært velsignede muligheter, og mer er altså på vei. (Ble i skrivende stund klar over at IK Multimedia nettopp oppgraderte sin Amplitube med støtte for Audiocopy/Audiopaste. Denne appen har blandt de rikeste effektmuligheter ved innspilling av vokal og gitar/bass pr i dag).

Støtte for videostabilisering legges nå i kjernen og det integrerte kameraet vil nyte godt av dette. Svært mange skoler bruker iPad til å lage film, og dette er derfor en god nyhet. Film laget med iOS 6 vil inneholde mindre «skjelving».

Delingsmenyer oppgraderes globalt over hele iOS6, og i SDK (for 3. part utviklerne). Det blir enda enklere å dele med omverdenen. Facebook har også blitt integrert, men der har jeg litt betenkeligheter grunnet Facebooks kyniske forretningsmodell. Jeg er ikke superbegeistret for at skolebarn kartlegges for direktereklame slik Facebook tjener pengene sine med «Exchange of privacy». Oppgraderte delingsmenyer skal uansett nevnes da dette er en god ting.

Deling av kalender blir enklere enn tidligere for de som ønsker utveksle kalenderinformasjon.

En liten nyhet er at det nå blir innebygget klokke app, noe som er gunstig for lærerne. Tydelig tidsstyring er en viktig del av lærerens jobb. Nå blir dette enda litt enklere f.eks når det jobbes med prosjekter og elevene kan høre alarm fra iPad-en for når de skal gå tilbake til klasserommet.

Viktigere er nok at oppdatering av apper blir enklere på hver enkelt iPad. Man blir ikke lenger kastet ut av App store når en skal oppdatere mange apper. Og man trenger heller ikke skrive inn passordet mer enn en gang i fbm en lengre liste av apper som skal oppgraderes.

Innenfor spesialbehov skjer det flere bra ting. VoiceOver funksjonenen får en real overhaling, mens de med hørselproblemer får tilpasning mot iPhone høreapparater som vil levere en strømsparende, høykvalitets digital lydopplevelse. Barn med autisme vil få det enklere med en funksjon kalt «Guided Access«. Her kan man fjerne alle muligheter for å komme seg ut av den enhver tid aktuelle app, inkludert overstyring av hardware kontrollerne. Apple skal ha for at de legger ned mye arbeid i tilrettelegging omkring spesialbehov.

Siri kommer til nyeste iPad, men ikke til iPad 2:( Jeg er litt skuffet over dette, men trøster meg med at talegjenkjenning blir mer integrert enn tidligere. Talegjenkjenning blir tilgjengelig også i iPad 2. Nå kan du trykke en tast på standardtastaturet og tale inn tekst. Når det gjelder Siri har tjenesten blitt oppgradert til 15 språk inkl lokale søk, herunder flere av de store europeiske språkene. Dette er gode nyheter for oss i Skandinavia. Tjenester som lanseres av Apple i Europa drøyer sjelden mer enn et halvt år før det kommer til oss nordboere.

Avslutter med bilde av den kjærkomne oppdateringen av App store i iOS 6. Det er betraktelig enklere å laste ned apps i høyt antall fra egen Apple ID.

Reklamer
Posted in: iPad i skolen