Om

profilbildeDette er Jan Gamres blogg. Jeg er Apple Education Trainer og har hjulpet skoler ta i bruk iPad i læringen siden 2011.

På denne bloggen deles gratis artikler og hva jeg kaller «toppen av isfjellet». Jeg har ikke hatt tid de senere årene til å dele like mye som i starten. Mine profesjonelle tjenester kan du lese mer om på www.kreasjon.net

Min Twitter profil er: jangamre

32 Responses “Om” →

  1. Asta Schulerud

    14. desember 2011

    Har to spørsmål:
    Er det noen som har jobbet m lese-skriveopplæring på I-pad og har ferdige opplegg??
    Har noen jobbet m programvare for barnehager – begrepstrening??

    Svar
    • Hei, takk for spm.

      Andre må fylle meg inn. Det er flere iPad prosjekter der ute som jobber med lese- og skriveopplæring. Skrive bokstaver og assosiere med ulike bilder av objekter er det flere app-er som løser. Den lille- og store lesehesten er app-er fra Aschehoug som gir verdifull interaksjon med tekst, – og elevens egen lesing av tekst. Det er også flere enkle innspillingsprogram for å høre seg selv lese..

      Svar
    • Prøv A + Pro og Se og Si ifm begrepstrening. 🙂

      Svar
  2. Hei
    Jeg er lærer og er interessert i pedagogisk bruk av iPad. Takk for mange gode tips. For tiden er jeg i pappapermisjon og må vente til høsten før jeg jeg er tilbake i klasserommet. Tiden i permisjon har jeg brukt til å lage en nettside om å være i pappapermisjon der jeg blant annet skriver om pedagogisk bruk av iPad. Ser vi har noen av de samme ideene.
    http://www.ipappaperm.wordpress.com

    Rune Endresen

    Svar
    • Hei Rune.

      Takk for kommentar. Flott med initiativet du har tatt. Lykke til videre i pappaperm:)

      Svar

  3. katharina

    1. juni 2012

    Heisann, fin side! Prøver å finne ut den beste måten for å vise iPad på projektor, evt via pc. Er det en kabel rett til projektor, til PCen eller finnes det trådløse metoder? Dette er først og fremst for å demonstrere iPad-bruk for andre lærere. Hilsen Katharina

    Svar
    • Hei!

      VGA connector er den vanligste måten. Da må du kjøpe VGa adapteren som er spesielt for iPad. Dersom du har HDMI på projektoren kan du gå trådløst via Apple TV. Lykke til:)

      Svar
  4. Hei
    Jeg skal begynne å studere også har jeg dyseleksi. Jeg prøver å finne et program for ipad hvor jeg kan skriver med en penn på tablet og at dette kan gjøres om til notater i word. Også vil jeg ha mulighten til å kunne ta opp tale og at dette omdannes til teskt. Vet du om det finnes et slikt utopisk produkt. Det må selvsagt være på norsk.

    Svar
    • Hei Natasha.

      Når det gjelder håndskrift gjenkjenning vet ikke jeg om noen gode verktøy for det. Selv bruker jeg Remarks som har utrolig god mulighet for «forstørring» og detaljstyring av skriften. Det er en app som er god å skrive med og som støtter skytjenester.

      Tale til tekst fungerer tålig bra gjennom appen «Dragon dictation». Den har språkteknologi fra Nuance, og det er Nuance som i øyeblikket er markedslederen for denne type løsninger. Jeg har spilt inn mye tale på min iPhone og kopiert teksten videre til andre apper.

      Jeg vil tipse om appen «Skoleskrift» til alle som har dysleksi problemer. Den gir muntlig støtte mens du skriver på en utrolig smart måte. Takk til Statped som tipset meg om denne:)

      Forøvrig anbefaler jeg å bruke funksjonen «Les opp markering» som jeg har beskrevet inngående her: https://jangamre.wordpress.com/2011/11/29/ipad-har-losning-for-dyslektikere/

      En annen sak som har dukket opp er at det norske selskapet iFinger utvikler en app for iPad. Da vil du få avanserte ordbøker som støtte i lesing og skriving. iPad har litt støtte mot noen engelske ordbøker. iFinger vil gjøre dette bedre tilrettelagt for norske brukere

      Svar

  5. thaugvaldstad

    24. september 2012

    Hei. Vi på Åkrehamn vgs prøver forskjellige Apper som krever kommunikasjon med PC/Mac via tcp/ip. For eksempel Filemaker GO og Splashtop.
    Rogaland fylkeskommune har et så stramt og sikret nett at dette ikke fungerer ser det ut for.
    Vet du om noen i RFK eller andre fylker så får dette til?

    Svar
    • Hei!

      Jeg er kjent med at flere skolenett er sikret grundigere enn nødvendig. Men hvordan komme seg rundt er jeg ikke like godt kjent med. Jeg ville tatt dialogen med sentrale folk om det virkelig er nødvendig med så høy sikring.

      Det er forskjell på å ha en driftsoptimal løsning og å ha en virksomhetsoptimal løsning. Skolene trenger det siste. Lykke til!

      Svar
  6. hei !
    Prøver å finne en god måte å bruke Ipaden som et talesynteseprogram. Og «les opp markering» er bra, men jeg scanner en del lærebøker som pdf, og da får jeg ikke markert teksten i pdf dokumentet. Har du noen tips på filformat som jeg kan lage de scannede dokumentet i slik at Ipad kan lese teksten ?

    Svar
    • Hei
      Det du trenger er OCR-funksjonalitet på dine scanninger. Da blir teksten «opplesbar» i f.eks iBooks med PDF formatet. Appen «Docscanner» gjør dette, men jeg har funnet at den ikke er presis nok mot norsk språk. Appen «Mobile OCR» vil scanne teksten inn i txt fil og er mer presis. Da kan du bestemme format selv etterpå.

      Merk at scanning av tekst krever en del av kameraet og det er merkbar forskjell på å bruke iPad 2 og nyere iOS enhet. Min erfaring er at iPad 2 er i grenseland i fht kameraets kapasitet. Du må ha gode lysforhold for å lykkes. Anbefaler derfor iPad 3 og nyere, evnt iPhone 4S og nyere.

      Svar
  7. Hei igjen !
    I dag bruker jeg en bokscanner og scanner til lesbar pdf til PC, som jeg da f.eks. kan bruke Textpilot på. Men når jeg åpner disse på Ipaden så blir de ikke lesbare. Kan jeg bruke bokscanneren å scanne direkte til Ipaden ? «Mobile OCR»? Jeg har nå også oppdaget at voiceover plutselig snakker et annet språk, tror det er spansk. Mener dette kan ha skjedd etter oppdatering av iOS, men hvordan kan jeg stille den tilbake til norsk ?
    Håper jeg kan få til et system som fungerer, da jeg tror at brukervennligheten vil bli mye større ved å bruke en Ipad enn PC.

    Svar
    • Ja du kan bruke bokscanneren. Du må gjøre PDF filene tilgjengelig for iPaden. Mobile OCR er en app for tekstgjenkjenning rett på iPad.

      Talesyntese blir fixet med neste iOS oppdatering.

      Svar
  8. Hei
    Har du prøvd IntoWords fra Mikroverkstedet? Med den kan du klippe inn tekst fra eksterne programmer, og den har en ny god norsk stemme.

    Jeg har sett på Skoleskrift og IntoWords med tanke på STL+. IntoWords leser dessverre ikke opp bokstavlydene, men det skal komme ved en senere oppdatering. Den nye gode stemmen, ordbokfunksjonen og at du kan få opplest tekst fra eksterne programmer, gjør denne veldig aktuell i forhold til STL+ når de får på plass bokstavlydene. Da vil vil det bli en bedre kobling mellom grafem og fonem.

    Et spørsmål til slutt: Synes dere talesyntesen i iPaden har blitt dårligere etter OS 6.0?

    Svar
    • Hei

      Jeg har ikke testet IntoWords enda. Gledelig at flere norske seriøse aktører hiver seg på App store slik som Mikroverkstedet gjør her.

      Skrive seg til lesing (STL+) er en metode som mange benytter seg av med Skoleskrift. Denne er opprinnelig laget i Sverige og det er ikke overraskende om Mikroverkstedet tar STL+ videre med sin app.

      Ang den innebygde talesyntesen i iOS6:

      Den norske stemmen ligger inne i systemet, men det ble en bug i adresseringen av lydfilene. Dette er rettet opp i iOS6.1 beta. Alle som er avhengig av talesyntese bør derfor vente med å oppgradere til iOS 6.1 foreligger. (6.01 er ute nå men der er dette ikke løst)

      Svar
  9. Vil gjøre oppmerksom på appen LES (Norge), for grunnleggende leseopplæring. Den gir hjelp til å knekke lesekoden: dra en finger over bokstavene og hør bokstavlydene.200 norske ord illustrert med foto.

    Svar
    • Hei Ingeborg

      Takk for tips. Jeg har brukt appen din litt og liker den godt. Den fortjener absolutt omtale:) Dersom noen lærere vil sende meg noen ord om erfaringer i klasserommet skal jeg sette opp en artikkel.

      Svar

  10. Anne Guri

    29. januar 2013

    Hei! Digger bloggen din! Har du tips til pedagogiske nettsteder som ikke bruker Flash?

    Svar

  11. Karsten

    1. februar 2013

    Hei!

    Har du noen tips om gode apper for dagsplaner med avkrysningsmuligheter for iPad?

    mvh

    Karsten

    Svar
    • Hei Karsten

      Dette er et område jeg ikke har utforsket noe særlig. Jeg vet at en del utenlandske pedagoger bruker Attendance, men jeg har ingen erfaringer med den selv.

      Svar
  12. Hei Jan
    Hvordan er muligheten for å låne et bilde du har lagt ut her på bloggen din? Jeg snakker da om bildet under innlegget «iOS styrker spes ped og tilpasset undervisning»
    Mvh Beret

    Svar

  13. jorunn

    28. mars 2015

    Kjenner du til om det finnes en brukerhåndbok for hvordan bruke LightSpeed? Helst på norsk!

    Svar

  14. jorunnmarievaet

    28. mars 2015

    Tusen takk for raskt svar. Jeg skal sjekke ut nettsiden her og nå.

    Svar
  15. Hei
    Lurer på om du har noe dok. om at bruk av ipad-grid player er letter/bedre å bruke enn rolltalken?
    For barn/ungdom med autisme pu diagnose.
    PPt vil søke om rolltalk…….i plassen for grid 1 her.

    Svar

  16. Rolf alander

    16. april 2016

    Program for lytte og skrive i norskopplæring. Hvor kan man få tak i dette? For bruk av ipad.

    Svar

Legg igjen en kommentar